2013. április 7., vasárnap

Tasmina Perry: Örökösnők

Nem is olyan régen mutattam be ezen a blogon az írónő korábbi regényét, az Apuci lányait. Az Örökösnők hasonló jellegű, de a Jackie Collins-Barbara Taylor Bradford-vonal mellé egy kis Dallas is keveredik: a könyv férfi főszereplője, Adam Gold ugyanis egy milliárdos ingatlanfejlesztő, aki Amerikából Angliába utazik, hogy újabb ingatlanokat találjon a cége számára.
Szerencsére a férfi nem olyan, mint Jockey a Dallasból, de azért keménynek és határozottnak kell lennie, ugyanakkor előrelátónak is, hogy sikeres üzleteket kössön és fennmaradjon a neve.
Miután ennyire gazdag, érthető módon vonzza a hiénákat, akiket elsősorban a pénze, meg a hírneve érdekel.
Ezúttal négy nő versenyez azért, hogy övé lehessen a trófea, miközben keményen rivalizálnak egymással.
Karinnak saját divatcége van, akik fürdőruhákat gyártanak, de az asszony a milliomos férjének köszönhetően lett ismert, aki a regény elején meghal, úgyhogy az asszony örököl mindent. Karin egyébként maga is milliomos családból származik: az apja divattervező volt, aki a lányát a legjobb iskolákba járatta, és arra nevelte, hogy a legjobb családok lányaival barátkozzon, és aknázza ki a kapcsolatait. Ezt ő meg is tette, de azért mégiscsak a saját jogán lett sikeres tervező. Igazából nem tudom, mit gondoljak róla, mert nem egy könnyen szerethető karakter: sokszor maximalista és beleköt mindenbe, ráadásul eléggé hűvös természetű, úgyhogy nem sok emberi melegség lakozik benne.
Molly valamikor modellként kezdett 20 éve, de azóta kiöregedett a szakmából, de igazából korábban sem volt akkora nagy szám, csak egy erős középszer. Ő egy igazi vesztes, akinek sem a karrier, sem a gazdag palira történő ráakaszkodás nem jött össze, viszont szüksége van a pénzre a nagyon is költséges életmódját fenntartani, amibe benne van a partikra járás (sokszor hívatlanul), illetve a drogozás is. Félreértés ne essék: Molly nem függő, csak szerhasználó, aki időnként így dobja fel a hangulatot. Talán azért viselkedik így, mert szegény vidéki családból érkezett, akiket kifejezetten szégyell annyira, hogy az első adódó alkalommal Londonba menekül, és onnantól kezdve nem foglalkozik velük.
Az egyik szeretői kapcsolatából lánya születik, Summer, aki elmúlt 20 éves, kifejezetten szép lány, akit az utcán járva fedez fel egy híres fotós. A lány már korábban is modellként dolgozott az anyja nyomására, de az anyja árnyékából kilépni nem tud, és ezt Molly nem is szeretné. Ámde miután felfedezték, modellkarrierje repülőrajtot vesz, és onnantól kezdve kifejezetten lázad az anyja ellen, aki persze jót akar neki. Summernek zavaros gyerekkora volt, mert az anyja állandóan váltogatta a szeretőit, illetve drogozott is. Könnyen elhülyülhetett volna, de ő az egyik számomra normális karakter, aki amúgy nagyon tiszta és elég naiv ember, aki komolyan vonzódik Adamhez.
Erin a számomra másik normális ember, de ő nem a gazdagok világából jön, hanem egyszerű dolgozó nő, aki a munkájának köszönhetően érkezik meg ebbe a világba. Először Karinnál dolgozik, hogy megszervezzen egy rendezvényt a számára, majd pedig Adam Gold személyi asszisztense lesz. Emiatt elhagyja Cornwallt, és Londonba költözik. Igazából ő is komolyan vonzódik Adamhez, és nemcsak a pénze érdekli.
A regény olvasása közben azon tűnődtem, hogy bosszankodjam-e, szánalmasnak találjam-e, vagy csak vigyorogjak egy jót a négy nő rivalizálásán, de aztán a vigyorgás mellett döntöttem. Végül is ez egy szórakoztató regény, bár lesznek, akik emiatt nagyon megutálják a gazdagokat, amivel hatalmas öngólt rúgnak majd maguknak, mert ettől sajnos nem lesz több pénzük.
Igaz, hogy ez a regény egy mese, de a valóságból táplálkozik: Perry ugyanis sokáig népszerű divatmagazinoknál dolgozott újságíróként, úgyhogy volt honnét meríteni. A könyv meglehetősen vastagra sikerült. Emlékszem, mentem Pestről Debrecenbe, illetve vissza vonattal (mindezt ugyanazon a napon) összesen 6 órát, és még akkor sem jutottam a végére, de mondjuk eléggé apró betűkkel szedték a könyvet.
Perry ezenkívül részletesen beszámol arról, hogy milyen egy jótékonysági est a gazdagoknál, hogyan vezeti Adam a cégét, de elviszi az olvasót különböző egzotikus utazásokra is. A szerző ezenkívül csak úgy dobálózik a különböző divatmárkák neveivel, amiknek a nagy részéről még csak nem is hallottam, de a Cosmopolitan-, Joy-, Marie Claire-, Elle- olvasóknak ismerősek lesznek ezek is.
Szerintem jó könyv, nekem tetszett, úgyhogy várom a szerző további könyveit is. Kiadja az Ulpius Ház Kiadó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése