2013. január 14., hétfő

Agatha Christie: A titokzatos styles-i eset - Poirot nyomoz!

Ki gondolná, hogy Agatha Christie első regényét egy fogadás hatására írta? A nővére,- egyben a fogadás kezdeményezője- ugyanis váltig állította, hogy a húga nem tud megírni egy krimit. Válaszul a kihívásra, Agatha Christie megírta a Titokzatos stylesi eset című regényt, amivel ugyan nem ért el átütő sikert, de a fogadást mégiscsak megnyerte.
Az írónő eme első regényében keltette életre Hercule Poirot-t, a belga nyomozót, aki kis szürke, agysejtecskéivel még a legrejtélyesebb eseteket is kibogozza. A tojásfejű,bajszos emberke egykor a belga rendőrségnél szolgált,de az első világháború idején,- amikor ez a regény is játszódik- magánnyomozóként folytatta tovább a pályafutását. Társával, Arthur Hastings kapitánnyal- a Poirot- történetek narrátorával- szintén a háború alatt ismerkedik meg az európai kontinensen.
A kapitánynak ugyan nincs érzéke a nyomozáshoz,  de a meglehetősen konzervatív és a hölgyekkel lovagias úriember jól tud történeteket mesélni. A két ember barátsága végig távolságtartó marad a Christie- regények során, ugyanis még csak nem is tegeződnek össze soha, de mégiscsak barátok.   Hastings-et betegsége miatt hazaküldik a frontról, de véletlenül találkozik egy régi ismerősével, John Cavendish-sel, aki meghívja hozzájuk Styles St.
Marybe, hogy töltse ott a szabadságát. John mostohaanyja, a zsarnoki természetű Emily meglehetősen gőgös és szűkmarkú a családjával, de végzetesen beleszeret egy nála jó húsz évvel fiatalabb férfiba, akihez feleségül is megy. 
A férj, Alfred Inglethorp nem túl népszerű figura a környéken, sunyinak és örökségvadásznak tartják. Ezek után nem csoda, hogy amikor Emily asszony sztrichninmérgezésben meghal, gyilkossággal vádolják, amit ráadásul még be is vall. De vajon tényleg ő tette-e? Hastingsnek köszönhetően az ügyet a faluban élő menekült belga detektív, Hercule Poirot veszi kezelésbe, de a rendőrség is megérkezik Japp felügyelő képviseletében, akivel szintén több kötetben találkozhatnak az olvasók. Miután ez az írónő első regénye, nem éppen ez a legjobb, de az írónő, illetve Poirot kedvelőinek mindenképp ajánlott megismerkedni vele.

A bejegyzést egy korábbi írásom ihlette.  A könyv az Európa Kiadó gondozásában jelent meg magyarul, de annak idején 1943-ban a Kaland Könyvkiadó is megjelentette már egy Poirot-sorozat részeként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése